Renuitleg

Renuitleg

Nederland kent ruim tien renverenigingen voor windhonden verspreid over het hele land, van Oude Pekela tot Venlo. Ieder weekend worden er bij twee verenigingen rennen georganiseerd. Deels zijn dit internationale rennen, waarbij ook de concurrentie uit het buitenland aanwezig is.

 

Een koers is opgebouwd uit een aantal series. In één serie lopen maximaal zes honden. De twee honden van elke serie die het eerst de eindstreep halen, kwalificeren zich voor de halve finale. De andere honden uit de series krijgen een herkansing. De winnaars in de halve finale gaan vervolgens door naar de finale, zodat uiteindelijk de snelste hond wint.

 

De honden lopen in een ovale baan met een renafstand van 350 of 475 meter. Het rennen met whippets is verdeeld in drie klassen: A, B en C klasse. Wanneer een hond begint met koersen, start hij in de B-klasse. Van daaruit kan de hond degraderen naar de C-klasse of promotie maken naar de A-klasse. Bovendien lopen de honden in een koers gescheiden naar ras en geslacht. Een Greyhound is immers anders gebouwd dan een Whippet. Een Greyhound is groter, loopt sneller en heeft bovendien meer ruimte nodig in de bocht. Wanneer deze rassen tegen elkaar zouden lopen is dat niet eerlijk. Dat geldt ook voor het verschil in geslacht: een reu is over het algemeen sneller dan een teef.

 

Maar voordat een hond aan koersen mag deelnemen, moet hij of zij in het bezit zijn van een rencertificaat. De hond moet toestemming krijgen van de Commissie voor de Windhonden- rensport. Bekeken wordt of de hond zuiver loopt en ‘haasvast’ is. Dat betekent dat de hond zodra het starthok opengaat niet verdwaasd om zich heen gaat kijken, maar zo snel mogelijk de nephaas volgt. Als laatste mag een whippetteef niet hoger zijn dan 48 centimeter en een whippetreu niet hoger dan 51 centimeter. Als aan al deze eisen uiteindelijk is voldaan, is de hond in principe klaar voor de ren.